Digital+Camera+Alex+Tjoa.jpeg

Click this link for the English translation.

Alex bilder förskönar det redan vackra

Text: Marianne Westerlund
Foto: alextjoa.com
Forum Gotland nr. 7 2017

Möt indonesiska fotografen Alex Tjoa som har matfotografi som specialitet. Kärleken till hemlandets kök och till naturen och dess gåvor ligger till grund.

Vi ses för att prata om fotografi. Det gör vi också, men från första sekund kommer vi in på temat mat. Alex står i sin lilla täppa i Visby innerstad när jag kommer, i färd med att klippa skira blommor och örter till den indonesiska lunch hon tillagat. Blåaste himmel-ärter lägger hon försiktig i en korg bredvid pandan-blad. Dukningen är lika estetisk som hennes bilder, lunchen nästan för vacker för att ätas, påminner i det närmaste om en Caravaggio-målning.

– När jag tar bilder på mat, är det inte bara för att visa upp en vacker maträtt, utan för att få människor att förstå vikten av att äta hälsosamt, inleder Alex. Att få dem att knyta an till naturen och dess generösa gåvor. Det vi betraktar som ogräs är ofta rena hälsomaten.

Alex talar initierat om allt det vilda i naturen som människor av okunskap bekämpar.

Som maskrosen, vars blad är fulla av vitamin C och som om våren en delikatess i varje sallad. Dess rötter kan man använda i soppor när höstmörkret sänker sig. Att människor tanklöst rycker upp maskrosen har Alex svårt att förstå. Lättodlad vinterportlak är en favorit. Växten innehåller mer omega-3 fetter än någon annan bladgrönsak, därtill magnesium, kalcium och järn. Att det projekt Alex arbetar med sedan flera år handlar om mat är inte förvånande.

– Tillsammans med min vän Helianti Hilman gör jag en bok om indonesisk mat. Vi arbetar på frivillig bas, vinsten kommer att gå till unga indonesiska lantbrukare som odlar ekologiskt.

– Indonesisk mat är fantastik. Landet består av 17 000 öar som har ett så milt klimat att man kan odla där året om. I boken vill jag visa att indonesisk mat kan vara precis lika fantastik som den som serveras på världens bästa restauranger. Jag reser ofta till olika länder just för att äta på de restaurangerna.

Alex växte upp i en familj som älskade mat. Hennes pappa är kines, mamman är indones med kinesiska rötter. Varje morgon handlade man färska råvaror på marknaden. Varorna tillagades och åts samma dag. Ett kylskåp i hemmet fanns inte, att lagra mat var en främmande tanke. Allt åts pinfärskt. Nästa år ska Alex resa till Indien för att lära tibetanska flyktingbarn ta bilder på mat och berätta om vik- ten av att äta sunt. De blir hennes andra resa till det spännande landet.

– Äter man mat utan näring, som snabb-mat, påverkas inte bara kroppen ohälsosamt utan även sinnet. Jag tror att fel sorts mat ligger till grund för många hemska saker som pågår i världen.

– Tänk på alla barn som har koncentrationssvårigheter för att de får i sig konstgjorda sötningsmedel i godis och läsk, för mycket socker överlag och färgämnen och tillsatser i maten.

Att odla sin egen föda är också karaktärsdanande, påpekar Alex. Man lär sig tålamod. En stockros blommar inte när den planteras utan först året efter ser man dess skönhet till fullo.

Sin första storbildskamera köpte Alex för tio år sedan. Intresset för konst har följt henne livet igenom. Redan som tvååring, när hon just lärt sig greppa en pensel, målade hon.

– Att måla och fotografera är för mig nästan samma sak. Man skapar en bild. Jag använder min kamera precis som jag använde mina penslar. Eftersom jag har det konstnärliga i mig, behövde jag bara lära mig de tekniska aspekterna av fotografi.

Alex är utbildad arkitekt. En förebild är den avlidne brasilianske arkitekten Oscar Niemeyer. Hans credo var att undvika raka linjer och använda naturen som läromästare. Liksom naturen skapar mjuka linjer längs floder, i bergens silhuetter och i en kvinnas kropp, ville han skapa sina byggnader.

– I naturen finns inga raka linjer. Se på horisonten. Universum består av kurvor.

Vid sidan av mat, fotograferar Alex gärna landskap. Ibland använder hon människor i bilden. Det gör det svårare. Naturen går inte att kontrollera, den tar ingen hänsyn till fotografen. Människor känner sig ofta obekväma på bild. De behöver foto-regi, make up, rätt kläder och ansiktsuttryck. Att ha en människa framför kameralinsen innebär double-trouble.

– Det är så mycket lättare att bara koncentrera sig på naturen, även om man kan få vänta i timmar på rätt ljus.

När Alex målar gör hon det med penslarna sprakande av i färg. Hon älskar rosa, rött och orange. Så vill hon också fotografera. Hon följer en javanesisk filosofi som säger: ”gör den värld som är så vacker ännu vackrare”. Hon tycker inte om mörka bilder, världen är redan så full av mörker och problem. Det vill hon inte bidra till.

– Det är vårt ansvar som människor att göra vård jord till en bättre plats.

I framtiden drömmer Alex om att köpa ett stycke land där hon kan bygga ett miljöhus. Marken ska odlas ekologiskt. Och hon vill berätta i sina bilder om allt det jorden ger oss gratis.

 

Alex+Tjoa+Pesona+October+2015+Website.png
Gotlandsguiden 02.jpeg
Gotlandsguiden 01.jpeg
Alex Tjoa Forum Gotland 7 2017.png
Alex+Tjoa+Italy+Interview+Trieste.png